babylonia babycarriers 1

Varför bära sitt barn?

Barn längtar efter hud - Efter nio månader av värme, rörelse och konstant kontakt med mamman är födelsen en stor förändring och barnet är i behov av nära kontakt med sina föräldrar. Barn som bärs nära kroppen får fysisk kontakt, vilket underlättar anknytning och amning. Kroppskontakt tillfredsställer barnets djupt rotade behov och erbjuder en idealisk position varifrån barnet kan upptäcka den stora världen runt omkring.

Trygg och säker - I en bärsjal, buren nära en förälder, känner sig barnet tryggt och säkert. Barnet får din fysiska värme, hör din röst och dina hjärtslag. Lukten är bekant, vilket ger trygghet, och barnet kan ha ögonkontakt med dig.

Barn skriker mindre - Forskning visar att barn som bärs dagligen skriker betydligt mindre. I en bärsjal tvingas inte barnet att tillbringa sin dag passivt utan kan delta naturligt i dina dagliga aktiviteter. Barnet kan observera och höra vad som händer, vilket är välgörande för den psykosociala utvecklingen. När det blir för mycket, kan barnet enkelt blunda och somna mot ditt bröst.

Stimulera utvecklingen - I bärsjalens trygghet kan barnet upptäcka världen från en säker plats. Den stora mängd stimulans som barnet måste ta in skrämmer inte eftersom du alltid finns där. Denna känsla av trygghet resulterar i att barnet utvecklar en positiv självbild och självkänsla. Tvärtemot vad många tror, har det blivit tydligt att bära barn i bärsjal inte leder till att barnet blir bortskämt eller beroende, utan tvärtom!

Och den andra föräldern - Under de första månaderna är det oftast inte lika enkelt för den andra föräldern att utveckla ett nära band till barnet. Med en bärsjal kan den andra föräldern företa sig mycket tillsammans med barnet tryggt mot sitt bröst.

"Det bästa är ju att bära sitt barn." säger Hugo Lagercrantz professor i barnmedicin på Astrid Lindgrens Barnsjukhus till alltombarn.se. "små barn är inte direkt intresserade av att titta på utsikten under promenaden. De vill ju hellre se ett ansikte och prata." säger Hugo Lagercrantz som uppmuntrar interaktion mellan barn och förälder för att gynna bland annat språkutveckling.

Läs gärna våra FAQ om att bära barn.